Velika udeležba in najhitrejši kolesarski vzpon doslej

Idrija – Zadnjo septembrsko soboto je potekal tradicionalni kolesarki vzpon in tek za pokal Hleviš. Lepo sončno vreme s primernimi temperaturami je bilo kot nalašč za organizacijo 16. zaporednega vzpona, na katerem se je zbralo največje število udeležencev v dosedanji zgodovini vzponov. S starta za idrijskim gradom se je na progo podalo skupno kar 152 kolesarjev in tekačev, ob njih pa velja omeniti vsako leto številčnejšo skupino pohodnikov, ki so se proti hleviški planini prav tako odpravili po trasi 5,8 km dolge proge z višinsko razliko 470 metrov. Veseli dejstvo, da so vsi razen enega, ki se je poškodoval, uspešno opravili svojo nalogo.

Močna zasedba je obetala zanimiv boj v moškem kolesarskem vzponu. Že takoj v Skirci je rahlo potegnil Žirovec Luka Tavčar, a se je zasledovalna skupina na čelu z Matjažem Lozarjem in drugimi člani kluba MTB Sport iz Črnega Vrha ter Idrijčanom v dresu kranjske Save Maticem Grošljem do časa odzvala in do domačije pri Bevku vztrajala tik ob vodilnem. Na vzponu po Slanicah je Tavčar nenehno pospeševal, tako da mu skupina ni mogla več slediti. Ko je prevozil ciljno črto pod kočo na Hlevišah, je na semaforju zasvetil čas 21:49, kar je pomenilo, da je bil prejšnji absolutni rekord proge izboljšan kar za 24 sekund. Lozar je na cilj pripeljal z dobro minuto zaostanka, izkušeni Boštjan Brelih pa je pravilno razporedil svoje moči in na koncu zasedel tretje mesto. Po prihodu v cilj je Tavčar, ki se je s kolesarstvom resneje začel ukvarjati šele pred dvema letoma, ves žareč zaradi zmage in rekorda oddal priznanje tudi svojim konkurentom: »Letos sem na Hlevišah tretjič, ampak še nikoli nisem tako trpel. Tempo je bil močan že od samega začetka, saj kolesarji za mano dolgo niso popustili.«

Ženska kolesarska tekma je bila zaznamovana z najmanj udeleženkami in z najbolj prepričljivo zmago, ki se je je veselila Erika Jesenko s časom 31:44.

V tekaških preizkušnjah sta  zmagovalca postala stara znanca hleviških vzponov Simon Alič iz Žirov s časom 28:28 in Idrijčanka Sergeja Lipušček s časom 34:24. V moškem teku so prednjačili člani ŠD Nanos Podnanos, saj so zasedli prvih šest mest, pri ženskah pa je Lipuščkova z novo zmago le še potrdila status tekmovalke z največ zmagami v zgodovini tekaškega vzpona na Hleviše. Po prihodu na cilj je dala dober nasvet, kako na najvišjim mestih vztrajati toliko let kot ona sama : »Rada tečem in ostajam zmerna. Tek je moje veselje in moj način življenja.« Upati je, da se bodo tega nasveta držali tudi najmlajši tekači, ki so pokazali veliko želje na skrajšani progi do domačije pri Bevku.

Mitja Zelenc